Hogyan lehet megmagyarázni a szaporodási rendszert a gyermekeknek

Kényelmetlenül érzed magad, ha rájössz, hogy a fia vagy a lánya átmegy a pubertáson, és kérdéseket tesz fel arról, hogy honnan jönnek a babák. A szülő részének válasza kemény és néha kínos kérdésekre reagál. A gyermekek megértése a reproduktív rendszerben több, mint csupán néhány részlet tanítása. Ha időt kíván adni a gyermeke számára a helyes információ megadására és a család értékeinek megfelelő módon történő bemutatására, megnyílik a kommunikáció.

Női reproduktív rendszer

Az emberi test könyvét, webhelyét vagy modelljét használva jelenítse meg a gyermeket, ahol a nemi szervek mindkét nemben találhatóak. Kerülje el, hogy a testrészekre szleng szavakat használjon, hanem használja a megfelelő orvosi kifejezéseket. Vezesse össze a beszélgetést és az információ mélységét a gyermek korának megfelelően. Ne mutasd meg a kisgyermekek fényképét, hanem inkább olyan gyermekkönyveket használj, amelyek általános részei a testrészeket ábrázolják.

Férfi reproduktív rendszer

Vázolja fel a női reproduktív rendszert, mondván a gyermeke számára, hogy egy nőstény teherbe eshet a menstruációs ciklusa után. Ismertesse a méh, a petefészkek és a petevezetékek működését. Mondja el gyermekének, hogy a méh puha bélés van benne, amely támogatja a növekvő baba életét. Mondd el a gyermekeidnek, hogy ha nincs csecsemő, a bélés havonta esedékes, ezt hívják a menstruációs ciklusnak vagy időszaknak.

Bővítse magyarázatát a női reproduktív rendszerről egy idősebb gyermek számára azzal, hogy elmagyarázza, hogy egy nő ciklusát hormonok szabályozzák. A hormonok diktálják, amikor egy tojás felszabadul és amikor a nő havi ciklusa megkezdődik. Mondd el a régebbi gyermekednek, hogy ha a tojást spermával megtermékenyíti, terhesség következik be. Ha kellemetlenül beszélsz az együttlétről, használd a gyermekek számára tervezett sok könyv egyikét, hogy irányítsd a beszélgetést.

Beszéljen arról, hogy a terhes nők egyre nagyobb hasokkal kezdik a baba növekedését. Magyarázd el, hogy a méh kibővül, hogy befogadja a növekvő baba. Mutassa be gyermeke egy bébi képét az utóban, és mutassa fel a placentát és a köldökzsinórt. Mondja meg gyermekeinek, hogy a baba táplálékot kap. Hangsúlyozza a teherbe esés és a baba felnevelésének felelősségét.

Beszéljünk a férfi reproduktív rendszerről egy életkor szerinti rajz vagy könyv segítségével, és mutassuk meg gyermekének a férfi nemi szervek képét. Magyarázd el, hogy egy fiú nemi szervezete nő és változik, ahogy idősebb lesz. Mutassa be gyermekének a herék, a csőrendszer, a kiegészítő mirigyek és a pénisz vonalrajzát, javasolja a KidsHealth.org-ot. Ismertesse a többi olyan változást, amelyet a pubertás a fiúknak okoz, például a szőrnövekedést, a mélyebb hangokat és a növekedést. Magyarázd el, hogy pubertás közben a fiú teste elkezdi a spermiumot.

Magyarázd el a gyermekeidnek, hogy közösülés közben a férfi sperma megtermékenyíti a váró női tojást. Mutasd meg a gyermeket, hogyan osztja el a tojást, hogy blastocisztát vagy embriót alakítson ki, majd implantálja azt a nő méhébe. Mondd el a gyermekeidnek, hogy sperma nélkül a tojás nem lesz megtermékenyítés.

Mondja meg gyermeke számára, hogy bármikor válaszolhat a reprodukcióra vagy a szexuális viszonyt érintő kérdésekre. Készülj fel a gyermeke számára, hogy zavartnak vagy undorodva érezze magát. Tartsa nyitva a párbeszédet, hogy gyermeke kényelmesen érezze magát.