Magasság-láb méret arány

Miközben ismertebbé válik más, az egészséggel kapcsolatos arányok – például súly-magasság arány vagy derék-csípő arány – a láb-magasság arány bizonyos esetekben hasznos lehet. Ez leginkább a törvényszéki tudományban alkalmazható, amikor – bár kissé morbid módon – fel lehet használni a lábfej magasságának becslésére, ha a test többi része nem áll rendelkezésre. Pedig a lábméretet gyermekeknél is fel lehet használni, hogy megjósolják a pubertás során fellépő növekedési görcsöket.

A lábak és a magasság közötti kapcsolat

A lábad szolgál a test támogatásának alapjaként, és elengedhetetlenek a jó egyensúly eléréséhez. Az izmok, az inak és a szalagok a lábadban segítenek egyensúlyban tartani az egész testedet. Nélküle, bármikor leborulna, amikor oldalra hajol. És a lábujjai segítenek megőrizni az egyensúlyt, miközben előre haladsz. Például, amikor sétál vagy futsz. Minél magasabbak vagytok, annál nagyobb támogatásra van szüksége. Ezért a magasabbak általában hosszabbak és nagyobb cipőméretet viselnek, a normál magasság-láb aránya körülbelül 6,6: 1, a Rhode Island Egyetem elektrotechnikai, számítástechnikai és orvosbiológiai mérnöksége adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy általában körülbelül 6,6 hüvelyk magassága van az 1 hüvelyk láb hosszúságához képest. Az arány azonban csak becslés, és sok embernek nagyobb vagy kisebb lábai vannak, mint amit az arány alapján számítana.

A magasság számítása a lábmérettől

Bár könnyű kiszámítani az alapmagasság-láb arányt, ha már ismeri a magasságát és a lábméretet, bonyolultabb az arány használata az ismeretlen magasság megállapításához. De az igazságügyi tudomány számára fontos a magasság felismerése – ha a rendőrség csak a cipő vagy a lábmérő ismeretét ismeri, akkor hasznosnak kell lennie ahhoz, hogy megbecsülje a magasságát. A Forensic Science International 2005-ben publikálta az egyenletet, hogy pontosabban meg lehessen határozni a magasság-láb arányt. A kutatók az arányt úgy számolták ki, hogy 550-nél több alany lábméretét és magasságát vizsgálják, majd matematikai mintákat keresnek Kitalálunk egy egyenletet az arány kiszámításához: Megállapítottuk, hogy az alábbi egyenlet segítségével becsülheti magasságát a lábmérettől: Magasság = 47,33 + 1,139 (a bal lábszár hossza, centiméterben) + 0,593 (a cipő hossza, a Centiméter) x 1,924 (cipőméret)

Magasság-láb arány és növekedési szög

Hacsak nem törvényszéki tudós vagy, valószínűleg nem kell tudnod, hogyan használjunk bonyolult magasság-láb-egyenletet, hogy kitaláljuk a magasságot. Viszont a viszonylagos láb mérete a növekvő gyermekek méreténél némi betekintést nyerhet a jövőbeli növekedési szokásaikba, mivel a növekedési nyúlványok általában a végtagokban kezdődnek, mielőtt a gyermek általános növekedést látna. Egy, a Scoliosis-ban 2001-ben megjelent tanulmány szerint a lányok Tapasztalták a gyors növekedést a lábuk alatt egy kicsit több mint egy évvel, mielőtt a növekedési ütődésüket a serdülőkorba ütközték, és a fiúk a láb növekedését tapasztalják 2 1/2 évvel a nagyobb növekedési ütem előtt. Ha a gyermekeid gyorsan kibontakoztatják a cipőiket, akkor ez nagy jel arra, hogy a következő három évben növekedési ütemre tartanak.

Egyéb szempontok

Bár lehet csábító a test minden dimenziójának mérésére, hogy kitaláljuk, hogy “normális” vagy, ne hangsúlyozzuk a magasság-láb arányt. Az arány csak korlátozott mértékben alkalmazható a valós világban, és nem nyújt némi betekintést az egészségébe – ha a lábad és a tested egészséges, nem számít, milyen cipőméretet viselsz. Fókuszáljon arra, hogy aktív maradjon, hogy a szövetek erősek legyenek a lábadban, fenntartsd az egészséges testtömegedet és kiegyensúlyozott étrendet követelsz a jó láb egészségéért. Viseljen olyan cipőket, amelyek illeszkednek – nem túl szorosak vagy túl lazaek -, és megfelelő ívtartást kínálnak, és hosszú ideig ne viseljenek magas sarkú cipőket, mivel kapcsolódnak lábproblémákhoz. Ha aggódsz, hogy a lábad túl kicsi vagy nagy, vagy észrevetted a lábadban abnormális tüneteket, forduljon orvosához.