A májműködést befolyásoló gyógyszerek

Áttekintés

A gyógyszerek többségének áthaladnia kell a májon, hogy lebontják és eloszolják a test többi részéhez. Az orvosi szövődmények miatt bekövetkező májkárosodás néha gátolja a gyógyszerek megfelelő metabolizációját a szervezetben. Azonban a májkárosodás bizonyos gyógyszerek használatának következtében károsodást is okozhat. Az Országos Egészségügyi Intézet Alapítvány megállapítja, hogy az Egyesült Államokban növekvő probléma az akut májelégtelenség a vényköteles és a vény nélkül kapható gyógyszerek miatt.

Paracetamol

Az acetaminophen egy általánosan alkalmazott gyógyszer, amely enyhítheti a fájdalmat és csökkentheti a lázat. Habár biztonságosnak tekintették a szokásos módon történő kezelést, az Amerikai Májbetegségek Társasága figyelmeztet arra, hogy az akut májkárosodás leggyakoribb oka az Egyesült Államokban az acetaminophen túladagolása, amely évente 500 halálesetet jelent az acetaminofen túladagolás miatt. Ez a gyógyszer toxikus melléktermékeket termel, amelyek a máj lebomlanak és kipirulnak. Azonban túlságosan nagy dózisban vagy más gyógyszerekkel összekeverve a méregtelenítés folyamata veszélybe kerül, és a máj károsodásához vezet.

Valproinsav

A valproinsav olyan gyógyszer, amelyet a bipoláris zavarban szenvedő embereknél a mániában és depresszióban előforduló görcsrohamok és tünetek kezelésére alkalmaznak. A MedllinePlus figyelmeztet arra, hogy ez a gyógyszer súlyos károsodást okozhat a májban, különösen azoknál, akik több mint egyfajta görcsoldó gyógyszert szednek. Az Epilepszia Terápia Projekt szerint a gyógyszeres kezelés lehetséges májkárosodásai közé tartoznak a letargia, az arc duzzanata és a bőr sárgulása, más néven sárgaság. A gyógyszer májkárosodása általában a gyógyszer kezdetének első hat hónapjában kiemelkedő.

antibiotikumok

Egyes antibiotikumok a hulladék felhalmozódása miatt májkárosodást okoznak az anyagok megfelelő lebontása helyett. Ha a gyógyszerek nem hatékonyan metabolizálódnak, akkor toxicitás fordulhat elő, ami megváltoztatja a gyógyszer kívánt funkcióját. A Hepatitic C Resources és Support weboldal megjegyzi, hogy az antibiotikumok, például a penicillin májgyulladása lehetséges, különösen olyan betegeknél, akiknek már van májfunkciójuk.