A kopd ​​korai tünetei

Enyhe légszomj

A krónikus obstruktív tüdőbetegség vagy a COPD egy általános kifejezés, amelyet olyan betegségekre használnak, amelyek kihívást jelentenek a lélegzésre. Ez magában foglalja az olyan betegségeket, mint az asztma, tüdőtágulat, krónikus bronchitis és egyéb olyan tényezők, amelyek akadályozzák a légutakat. Mint sok feltétel esetén, annál jobb, ha elkapod és kezdi a kezelést, annál jobb az esélyed a pozitív kimenetelre. Azonban a COPD nehéz lehet elkapni a korai stádiumban, mert általában nem okoz tüneteket súlyos ahhoz, hogy gyanítson, hogy valami baj van, jelentések az Országos Tüdő Egészség Oktatási Program. A dohányzás a COPD leggyakoribb oka. Ha dohányzik, vagy úgy gondolja, hogy fennáll a veszélye ennek a betegségnek, akkor Önnek és orvosának meg kell keresnie a COPD korai tüneteit.

Köhögés

A COPD korai szakaszában előfordulhat, hogy a légszomj, amelyet dyspno-nak is neveznek. Lehet, hogy észreveszi, hogy lélegzetvétel alatt tartja azokat a tevékenységeket, amelyek általában nem zavarják. Sajnálatos módon hajlamosak arra, hogy ezt csak úgy öregítsék ki, mint régebbiek vagy formák. A lélegzőképesség minden változását orvosával kell megbeszélni.

Fáradtság

A krónikus köhögés vagy a “dohányos köhögése” egy másik korai figyelmeztető jel. Ha COPD van, akkor a köhögése tartós lesz, és nem kapcsolódik más betegséghez. Az American Association for Respiratory Care megállapítja, hogy a korai szakaszban a köhögés enyhébb lehet és nem okoz nyálkat, és csak el kell utasítania. Ráadásul ez a betegség nagyon lassan halad előre, mint hirtelen fellépő. A krónikus köhögés mellett aggodalomra kell vigyázni, ha gyakori megfázás, légúti vagy légúti fertőzések jelentkeznek. Ha légzõ hangokat vált ki, amikor a légzés vagy a köhögés nyálkahártya alakul ki, az állapota romlik.

Fogyás

Ha a tüdeje nem működik megfelelően, a szervezet nem kapja meg az oxigént. Ha a tested a gyulladás ellen harcol a tüdőb l származó károsodásoktól, akkor az energiádat elnyomhatja. Ez fáradtságot okozhat. Lehet, hogy a szokásos tevékenységed többet visel, mint korábban. A Kanadai Lung Szövetség figyelmeztet arra, hogy ezt nem mondja el az idősödés normális részeként. Noha normális, hogy fáradtnak érzi magát újra és újra, az energia szintjének bármilyen változását értékelni kell. Ez kritikus fontosságú, ha füstöl, füstölte a múltat, vagy szennyeződésnek volt kitéve.

Ha elkezdi tapasztalni a fogyást, amit nem tud elmagyarázni, a szervezet küldhet Önnek jeleket, hogy Ön COPD-t kapott. A Cleveland Klinika elmagyarázza, hogy ez azért történik, mert amikor a tüdeje nehezebbé teszi a test lélegzését, több energiát fogyaszt. Azt állítja, hogy “… a COPD-ben szenvedő beteg pulmonális (lélegző) izmainak akár 10-szeresének kell lennie a COPD nélküli személy számára szükséges kalóriákhoz.” Ha súlya megváltozott nem ismert okból, vagy elkezdi elveszíteni az étvágyát, beszéljen orvosával a COPD teszteléséről.