Mennyi ideig tart egy vegetáriánus étrendi étrendet?

A gyomor-bélrendszer, amelyet úgy ismernek, mint a bél, vagy a bél, részt vesz az emésztés, az abszorbeálás és az élelmiszer-eltávolítás folyamatában. Felülről lefelé, a gyomor-bélrendszer 25 láb hosszú. Időre van szükség ahhoz, hogy az élelmiszerek ilyen távolságot szállítsanak, és az idő mennyisége az Ön étrendjéhez kapcsolódik, különösen a fogyasztott húst és rostot.

A bél átjutási ideje az orvos által használt kifejezés, amely leírja, mennyi ideig tart az étkezés a szájából az anusba. A bél tranzit ideje személyenként változik. Valójában a tranzitidő ugyanabban az egyénben is változhat. Ennek az az oka, hogy az étkezési tényezők befolyásolják az étkezéshez szükséges időtartamot. A rostoknál magasabb táplálékok a gyorsabb átjárással és a bulkier székekkel kapcsolatosak, a MedlinePlus szerint. Átlagos átmeneti idők 36 és 72 óra között vannak, ami széles körű.

A vegetáriánusok általában gyorsabban haladnak át, mint a nem vegetáriánusok, az 1981-es British Journal of Nutrition című tanulmány szerint. Ebben a tanulmányban a nem vegetáriánusok közötti átmeneti időszakok elosztása 31 óra és 96 óra volt. A vegetáriánusok átmeneti ideje 27 óra és 54 óra közötti volt. A vegetáriánus csoport átlagos átmeneti ideje közel 24 órával gyorsabb volt, mint a nem vegetáriánusok esetében.

A kutatók a vegetáriánusok és a húsevők közötti átmeneti időszakok különbségét tulajdonolták a diétás rostok mennyiségének. Általában kevesebb, mint 30 gramm szálat fogyasztanak naponta, a lassabb átmeneti idõkhöz kapcsolódnak, miközben több rostot eszik, hogy gyorsabban mozog a táplálékból a belekben. Általában a vegetáriánusok több rostot fogyasztanak, mint a húsevők, valószínűleg azért, mert a növényi alapú élelmiszerek nagyobb részét képezik a vegetáriánus étrendnek. A növényi élelmiszerek az egyetlen rostforrás.

Más okok magyarázhatják a vegetáriánusokhoz képest a húsevők által tapasztalt átmeneti időt. Az egyiknek köze van a zsírtartalom mennyiségével. A “Biochemistry” tankönyv szerint a fattier ételek jeleket küldnek a gyomrába az ürítés lassulása érdekében. Ez azért van így, mert a zsír viszonylag bonyolult molekula, amelynél nagyobb időtartamokat kell megemészteni, mint például szénhidrátok. Az állati termékek, mint a hús, a tej és a tojás általában nagyobb mennyiségű zsírt tartalmaznak, mint a gyümölcsök, zöldségek és gabonafélék.

Bél átmeneti idő

A kutatás

Diétás tényezők

Egyéb magyarázatok