Hogyan kell főzni fekete vadrizs

A vad rizs az egyik leglátványosabban elképesztő élelmiszer a helyi piac szemcseméretében. A magvak hosszúak és karcsúak, egyszerűen kétszerese a rendszeres, hosszú szemű rizs hosszában, sima, fekete vagy sötétbarna hajótesttel. Bár ez nem egy igazi rizs, olyan, mint a vörös rizs, a barna rizs vagy a fekete ázsiai “tiltott” rizs. Főzési ideje viszonylag hosszú, de a módszer ugyanaz, mint a többi rizs esetében.

A vadrizs nem közvetlenül kapcsolódik az igazi rizshez, bár mindkettő olyan fű, amely a vizes környezetben virágzik. A vad rizs különbözik a többi szemcsétől, mivel rendkívül magas víztartalmú, amikor betakarították, és másképp kell feldolgozni. Először egy vagy két hétig érik meg, majd felmelegítik a túlzott nedvességet. A rizs enzimjei új érési molekulákat hoznak létre az érési szakaszban, és a fűtési szakaszban pirítós, zamatos ízeket hoznak létre. Minden vadon élő rizstermelő ezt kissé másképp teszi, így egyes márkák gazdagabb ízűek, mint mások. A vadon termő rizs szinte mindig összetettebb, mint a termesztett vad rizs.

A vad rizs hosszabb ideig tart, mint az igazi rizs. Ez részben a magas hőmérsékletű feldolgozásnak köszönhető, részben azért, mert a védő magvak természetes nedvességet hordozó viaszokat tartalmaznak. Egyes feldolgozók súrlódást használnak a szemcsék pontosításához, segítve a víz gyorsabb bejutását. A vadrizseket tésztaszerűen főzzük sok forrásban lévő vízben, majd lecsöpögtetjük, vagy pároljuk, mint a többi rizst a tűzhelyen, amíg el nem éri a főzővizet. A gőzölési módszer még több vitamint tart fenn, így a legtöbb házi szakács számára a legkedvezőbb technika. A rizst 45-60 percig főzik, amíg ki nem törik a hajótestéből. Kicsit enyhe – “al dente” – de egyenesen marad. Ha gömbölyödik, akkor túlfőtt. Használjunk három pohár vizet vagy húsleveset egy csésze vad rizsre, vagy akár egy további fél pohárra, ha úgy tetszik, hogy ajánlatot teszünk.

A legjobb vad rizs bonyolult íze, amit nehéz leírni. Nyálkás, füves, földes és teaszerű jegyzetekkel rendelkezik, és sok márkának is halvány füstölése van a szárítási szakaszban. Ez természetes kiegészíti a kacsa és a liba, amelyek ugyanazt a vad környezetet. Ez is jó pulyka, vadhús és egyéb játék. A gombák, különösen a vadon élő gomba, sok rizst találnak a vad rizsben, és jó kíséretet tesznek hozzá. A főtt vadrizseket főzött, hosszú szemű vagy basmati rizsekkel kombinálhatjuk, hozzáadva egzotikus ízeket és megjelenést anélkül, hogy annyira nyomást gyakorolnánk az élelmiszerbolt költségvetésére.

Bár a vadrizs főzéséhez több időre van szükség – és ennélfogva több tervezéssel -, mint a valódi rizs, különféle táplálkozási előnyökkel jár. Kevesebb a kalóriáknál, mint a barna vagy fehér, hosszú szemű rizs, és mindkettő magasabb a fehérjében és alacsonyabb a szénhidrátokban. Ez jobb forrása a folsav és a kolin, mint a barna rizs, és ellentétben az igazi rizs is tartalmaz luteint. Ez is jobb forrás réz, cink és kálium, mint az igazi reeds, és hasonló összetétele a B-vitaminok. A legérdekesebb, hogy a vad rizs jelentős antioxidáns forrás lehet. A Minnesota Egyetemen és a Kanadai Manitoba Egyetemen végzett kutatások során a vad rizs magas antioxidáns aktivitását találták.

A Wild Rice alapjai

Főzve a vad rizst

Javaslatok megjelenítése

A táplálékkifizetés