Hogyan szabályozzák légzési arányát?

Légzési arányát elsősorban idegi és kémiai mechanizmusok szabályozzák. A légzést az agyból származó spontán idegi kisülések irányítják az idegekbe, amelyek a légzőszervi izmokat beidegzik. Az elsődleges légzőgyulladás a membrán, amelyet a phrenicus idegesít. Az oxigén, a széndioxid és a vér savtartalmának hatását az idegek kiürülése befolyásolja.

Normál légzési arány

A normál légzési arány felnőtteknél 14 és 18 légzés / perc között van. Az újszülöttek sokkal gyorsabban lélegeznek átlagosan 44 lélegzetenként percenként. Idővel a légzési arány fokozatosan csökken a felnőttek aránya miatt.

Kémiai ellenőrzés

Vannak kemoreceptorok az agyban és a szívben, amelyek érzékelik az oxigén, a szén-dioxid és a sav jelenlétét a testben. Ennek eredményeképpen ezek a vegyületek modulálják a légzési arányt, hogy kompenzálják bármely ilyen vegyi anyag egyensúlyát. Túl sok szén-dioxid vagy savasság és túl kevés oxigén okozza a légzési arány növekedését és fordítva. A szén-dioxid-cheoreceptorok sokkal érzékenyebbek, mint az oxigén-cheoreceptorok, és így kisebb változásokkal hatnak.

Neurális kontroll

Két idegi mechanizmus létezik, ami szabályozza a légzést – egy az önkéntes légzésre és egy az automatikus légzésre. Az önkéntes impulzus az agyi agykéreg régiójából származik, és az automatikus impulzus a medulla oblongata-ból származik.

Egyéb szabályozók

A légzési arányt a tüdõnyújtó receptorok szabályozzák. A nyújtható receptorok érzékelik a tüdő túlzott mértékű ingadozását, ami a légzési arány csökkenéséhez vezet. Emellett a légzőszervi nyálkahártya bélés ingerlő receptorai, amelyeket a légzőszervi irritáló szerek stimulálnak, növelik a légzés mélységét és sebességét. Az aorta és a carotis artériák vérnyomás-receptorai szintén befolyásolják a légzési arányt. Az alacsony vérnyomás növeli a légzési arányt és fordítva.